Zwembad temperatuur

Wie op Google Earth de kuststrook van de Costa Blanca bekijkt ziet niet alleen een lappendeken van alle huizen in de urbanisaties, ook het aantal zwembaden is enorm. De meeste privé zwembaden zijn onverwarmd en liggen meestal overdag in de volle zon.

De weerman van Costa Blanca voor jou heeft ook een temperatuursensor in het zwembad die de gegevens van het hele jaar elk half uur opslaat in op de pc. De sensor is op 30cm van het wateroppervlakte geplaatst; het zwembad is 10×5 meter en ligt volledig in de zon en kan dus als redelijk representaitef gezien worden.

Hieronder vind je de gegevens over 2010. Opvallend is dat het water op zijn koudst onder 9 graden is en in hoogzomer 31+ graden bereikt. Wie dus wil zwemmen boven bijv. 20 graden Celcius zal meestal moeten wachten tot eind april.

Zwembadtemeraturen over 2010, La Fustera
Zwembadtemeraturen over 2010, La Fustera

Tip

Het verlengen van het zwemseizoen kan op vele manieren, bijv. met verwarming op gas/elektra/zon, door afdekking, etc. Echter een heel simpele methode om de temperatuur wat te kunnen opkrikken, in het voor- en najaar wanneer de zon nog voldoende kracht heeft, is om de zwembadpomp vooral overdag met zonnig weer af en toe een uurtje te laten draaien. De toplaag van 3-5cm, die door de zon extra warm is, wordt dan beter vermengt met het koude water eronder en dit kan op termijn wel 2-3 graden schelen. Echter vanaf oktober t/m maart zullen velen het water mijden, want een verkoelende duik in januari van 8 graden Celsius is wat veel gevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *